Voor haar gloednieuwe campagne 'Vriend Van de Thermostaat' zoekt de provincie Antwerpen vrijwilligers, samen met gemeenten Balen, Beerse, Boechout, Edegem, Essen, Heist-op-den-Berg, Hulshout, Kapellen, Kasterlee, Laakdal, Mol, Nijlen, Oud-Turnhout, Putte, Ranst, Rumst, Stabroek, Sint-Amands, Sint-Katelijne-Waver, Wuustwezel, Zandhoven, Zoersel, Zwijndrecht en stad Geel en Mortsel.

Die gemeenten meldden zich aan voor de campagne Vriend van de Thermostaat. De vrijwilligers worden opgeleid tot experten die op aanvraag bij gezinnen thuis de thermostaat gaan optimaliseren vanaf november 2016.

Rik Röttger: "Dit najaar zetten we samen met 25 Antwerpse gemeenten in op optimaal verwarmen. Maar dat kunnen we niet alleen, daarom gaan we op zoek vrijwilligers. Zo kunnen we nog meer gezinnen bereiken. Door bewuster te verwarmen is er trouwens nog heel wat energie te besparen. Goed voor de portemonnee én voor het klimaat. Ik hoop alvast dat er zich veel vrijwilligers aanmelden".

Van vrijwilliger tot thermostaat-expert

Inwoners van bovenstaande deelnemende gemeenten die geïnteresseerd zijn om thermostaatvrijwilliger te worden, melden zich voor 23 september aan bij de milieudienst van hun gemeente/stad.

De vrijwilligers krijgen op 15 oktober 2016 een opleiding tot thermostaat-expert, georganiseerd door Kamp C, steunpunt voor Duurzaam Bouwen en Renoveren. Die opleiding gaat door in Antwerpen. Zo worden de vrijwilligers klaargestoomd om tussen november 2016 en maart 2017 aan de slag te gaan bij gezinnen thuis. Op aanvraag bekijken ze de manier waarop de thermostaat is ingesteld, doen ze suggesties ter verbetering en passen ze de thermostaat aan op vraag en waar nodig.

Wat mogen vrijwilligers verwachten?

Naast de opleiding voorziet de provincie Antwerpen ook het nodige materiaal en persoonlijke ondersteuning om alles tot een goed eind te brengen. We zorgen ook dat onze vrijwilligers verzekerd zijn op weg van, naar en tijdens de huisbezoeken gedurende de hele campagneperiode.

We belonen de inzet van onze vrijwilligers graag in mei tijdens een slotmoment, waarop we ook de campagne evalueren.

Vriend van

Met de campagne 'vriend van' sensibiliseert en activeert de provincie Antwerpen mensen rond duurzame, ecologische thema's. De campagne bevat acties en tips die het leven makkelijker maken op verschillende vlakken: tijdswinst, geldbesparing, handige of gewoon leuke ideeën. Bovenal zijn alle acties en tips positief voor het klimaat.

Gemeenten die dat nog niet deden, kunnen zich nog tot 23 september inschrijven voor de campagne Vriend van de Thermostaat. De provincie Antwerpen ondersteunt hen vervolgens bij huisbezoeken via de vrijwilligerswerking en zet een guerrilla-actie op poten om de tips die vanaf oktober 2016 op de vernieuwde website verschijnen in de kijker te zetten.

Voor vrijwilligers:

Is energie besparen jouw ding en wil je geïnteresseerde inwoners actief helpen besparen op hun verwarmingskosten? Dan ben jij de geknipte vrijwilliger voor 'Vriend van de thermostaat'. Meld je dan snel aan bij de duurzaamheidsambtenaar of milieudienst van jouw gemeente en kijk voor meer info op:

http://www.vriendvan.be/vriend-van-de-thermostaat-gezocht

Voor geïnteresseerde gemeenten:

http://www.provincieantwerpen.be/aanbod/dlm/regiowerking/sensibilisatiemateriaal--vriend-van-.html

Beeld copyright: provincie Antwerpen